28 december 2016

Het schuitje dat 'tiener ouder' heet....

Al jaren lang ben ik een groot fan van de televisieserie 'Teen Mom' op MTV.
Dit is het vervolg op '16 and pregnant'. Over een handjevol tienermeisjes die zwanger raken op of rond hun 16e jaar.
Mijn favoriete groep is en blijft de eerste groep uit '16 and pregnant'. Zij laten zich inmiddels al ruim 7 jaar volgen door de camera crew van MTV. 

En ja daar zullen ze vast wel (goed) voor betaald worden, maar dat boeit me niet zo. 
Het lijkt me nogal iets om bij alle (ingrijpende) gebeurtenissen in je leven gefilmd te worden.

Maar goed. Ik heb altijd veel respect gehad voor (de meeste van) deze meiden. Ik word binnenkort 41 jaar en moet er niet aan denken dat ik verantwoordelijk ben voor een kind. Laat staan toen ik 16 was! Ik zou het niet willen, maar ook zeker niet gekund hebben. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat ik het nu nog steeds niet zou kunnen.

In de originele groep worden Catelynn, Maci, Amber en Farah gevolgd.
Voor wie het programma niet kent ga een klein beetje achtergrond info geven.

Catelynn en haar vriendje Tyler kregen een kindje en kozen voor adoptie omdat zij beiden inzagen dat ze niet in staat waren om op dat moment goed voor hun kindje te zorgen. Zij namen deze beslissing, ondanks het feit dat hun ouders het hier niet mee eens waren (de ietwat bijzondere familie samenstelling laat ik even buiten beschouwing). In de afleveringen die volgden werd mij duidelijk dat dit een moeilijke, maar misschien wel de verstandigste beslissing ooit was. Oh, wat heb ik een respect voor deze twee verstandige jonge mensen. Ze zijn nog steeds bij elkaar, zijn inmiddels geloof ik ook getrouwd (of gaan dat doen) en hebben nu ook een (uiterst schattig) dochtertje waar ze zelf voor zorgen.
Hun leven gaat met ups en downs (depressie speelt een grote rol) maar ze redden het en ze doen het prima!

Dan is er Maci, zij kreeg een zoontje en de vader van het kind, besloot al gauw dat hij niet al te betrokken wilde zijn in het leven van zijn zoontje. En ik kan het me 'voorstellen', want oh wat zijn deze kinderen nog jong! Opvallend is overigens dat de moeders erg snel volwassen worden en de 'daders' (ehm vaders bedoel ik) daar best wat bij achter blijven. 
Hoe dan ook, Maci doet haar best om hem in het leven van haar zoon te houden en wringt zich in allerlei bochten hiervoor. Inmiddels heeft ze naast haar zoontje nog twee kinderen samen met haar nieuwe partner. En daarnaast heeft ze twee succesvolle zaken en doet het met alle ups en downs prima!

Dan hebben we Amber, die een dochtertje kreeg samen met Gary. Dat ging niet zo goed.... Gary en Amber haalden het slechtste in elkaar boven en Amber is niet de meest stabiele persoon op aarde. Ze kwam in de problemen met drugs en agressie en moest zelfs de gevangenis in. Toen ze daaruit kwam pakte ze de draai op en werkte keihard aan zichzelf! Gary heeft de voogdij en is een ei eerste klas als het om communicatie gaat. Amber worstelt nog steeds met o.a. depressie en borderline, maar is clean en heeft een 20 jaar oudere vriend met wie ze zielsgelukkig is. Ze heeft gigantisch veel shit over zich heen gehad (en nog) al die jaren en ik heb echt gigantisch veel respect voor haar en hoe ze het nu doet.

En dan....dan is er nog Farrah... tja, wat zal ik daar over zeggen. Vanaf dag 1 kwam Farrah op mij over als een verwende kleuter die erg vol van zichzelf is (maar waarschijnlijk rete onzeker is). Haar partner, de vader van haar dochtertje, overleed voor haar dochter geboren werd. Tragisch, absoluut. 
Farrah heeft een zeer problematische relatie met zowel haar vader als haar moeder (die gescheiden zijn), maar eigenlijk met iedereen om haar heen die niet exact doet wat en hoe zij het wil .
Ergens in de loop van de jaren kwam Farrah in de media door het feit dat ze in de porno industrie werkte, een groot liefhebber van plastische chirurgie was en nog wat dingtejes. En ondertussen groeide ze in al die jaren meer en meer uit tot een verwende, arrogante, verwaande, narcistische kleuter. 

Maar afgelopen seizoen spande echt de kroon.
Ik weet dat ik zelf niet altijd even respectvol naar mijn ouders toe ben geweest en waarschijnlijk soms nog niet ben (al zien we elkaar nauwelijks). Maar ik zat met gekromde tenen en plaatsvervangende schaamte voor de tv, als ik Farrah weer eens tegen haar moeder (of wie dan ook eigenlijk) tekeer hoorde gaan. Met als hoogtepunt dat ze haar moeder naar haar kamer stuurt om te overdenken wat ze zojuist gedaan had...... Are you kidding me???? Serieus: ik kon er bijna niet naar kijken!

Vandaag heb ik de season finale gekeken, waar dr Drew samen met de meiden terugkijkt op het seizoen, de ontwikkelingen in hun leven. Maar dit keer verliep dat niet helemaal zoals verwacht.
Amber, die woest is op Farrah omdat ze o.a. haar vriend een pedofiel noemde omdat hij 20 jaar ouder is dan Amber (die nu overigens in de twintig is), las dr Drew de les, omdat ze vond dat hij Farrah met veel te veel weg liet komen en alles gebeurde zoals Farrah dit wilde. 

Ook de andere twee meiden, kunnen Farrah inmiddels niet meer luchten of zien, omdat ook zij en hun partners door Farrah belachelijk gemaakt zijn. 

Toen Farrah op het podium verscheen en Ambers partner wederom een pedofiel noemde, kwam Amber (die nog steeds met een depressie worstelt, en toch al heel emotioneel was, na de confrontatie met Gary) het podium opgestormd en werd verbaal agressief naar Farrah toe. En Farrah bleef maar uitdagen....
En ik kon me de reactie van Amber zó voorstellen! Het lukt dr Drew en de productieleider niet om de meiden uit elkaar te houden en toen ook Ambers partner het podium op rende en op de vuist ging met de (net niet) vriend van Farrah die hem wederom een pedofiel noemde, was het even of ik naar de Jerry Springer show zat te kijken en moest security eraan te pas komen om het gezelschap uit elkaar te halen.

Ik werd er stil van....
Nog steeds heb ik veel respect voor de meiden, maar Farrah is mijn respect lang geleden al kwijt geraakt.

Maci, Amber en Catelynn kwamen met z'n drieën terug op het podium en dr Drew gaf aan dat het niet mogelijk was hen alle vier tegelijk op het podium te hebben.
Maci, de rustigste van hen, vroeg dr Drew voor een verklaring. Maar dr Drew wilde die niet geven.

Op dat moment deed Maci iets waardoor mijn respect voor deze drie meiden nóg groter werd. Ze vertelde voor de camera dat zij alle drie altijd moesten schuiven als Farrah weer eens een 'dramaqueen' moment had. Dat opnames hiervoor werden verzet, stil gelegd en dat ze het beu waren dat Farrah weg kon lopen als dingen haar niet bevielen en dat zij nu hetzelfde gingen doen. Ze zouden het spelletje van Farrah niet langer meespelen. Ze liepen alle drie het podium af en lieten dr Drew een beetje verbaasd achter.....

Of er nog een volgend seizoen komt, zoals eerder aangekondigd in de show, weet ik niet.....
Ik hoop het wel, maar denk het niet....

Maar hoe dan ook, ik ben deze tv show heel dankbaar, want het heeft me vaak genoeg laten inzien hoe dankbaar ik ben dat ik nooit in het schuitje dat 'tiener ouder' heet terecht ben gekomen.

Go Maci, Amber en Catelynn. You rock!

foto: teen mom website (bewerkt)

2 opmerkingen:

  1. Hi Mick! Wat een verhaal, lijkt meer een soap dan een reality serie. Ondanks dat ik ook een tienermoeder ben geweest, heb ik mezelf er nooit toe kunnen zetten naar deze serie te kijken. Van de korte scènes die ik heb gezien, lijkt het helemaal niet op de periode die ik als tienermoeder heb meegemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Erika,

      dank je wel voor je reactie.
      Ik denk dat het wel degelijk een reality serie is, maar ik realiseer me heel goed dat deze meiden 'gecast' zijn, het Amerika is en dat ze allen niet de meest gezonde achtergrond milieus hebben. Kortom: dat hun verhalen niet voor iedereen spreken.

      Ik denk ook dat MTV heel bewust voor deze meiden gekozen heeft, omdat seksuele voorlichting in Amerika echt nog een 'dingetje' is en vaak enkel de boodschap 'don't have sex' omvat. De drama die je dan ook ziet in deze serie zou een afschrikwekkend effect kunnen hebben op tieners. (hoewel ik het me afvraag, want als je verliefd bent, denk je doorgaans niet helemaal na en vaar je op hormonen).

      Je zegt dat je zelf tienermoeder geweest bent en dat je slechts kleine stukjes van deze serie hebt gezien.

      Respect voor jou! Want ook al lijken jouw ervaringen niet op wat je in die kleine stukjes gezien hebt, ik kan me moeilijk voorstellen dat het allemaal alleen maar makkelijk is geweest.

      Ik wil duidelijk maken dat ik me realiseer dat het verhaal van deze meiden niet HET verhaal is, niet de waarheid is, maar 'slechts' hun verhaal. Mijn respect voor deze meiden heeft vooral ook heel veel te maken met hoe zij zich in de loop der jaren ontwikkeld hebben, ondanks (en dankzij) al die soap. Maar dat zie je misschien niet zo duidelijk als je kleine stukjes ziet....

      dan is het inderdaad een grote soap :)

      Verwijderen

Babbel je mee?